Vandrarna A-frame tent op Yule fair

Yule Fair Babberich

Het weekend van 14 en 15 december waren wij te vinden op het Landgoed Halsaf in Babberich, dicht tegen de Duitse grens. Op het Landgoed wordt jaarlijks een kerstmarkt georganiseerd waar duizenden mensen vanuit de hele regio naar toe komen.

Kerst is Yule is Midwinter

Dit jaar werden wij uitgenodigd om als Viking ambachtslieden de markt aan te kleden. Als de Vikingen aanwezig zijn wordt kerst toch al snel weer Yule. Zo gaven wij, met alle andere Vikingen, de markt weer het originele midwinter gevoel. Dit gevoel werd alleen maar verstrekt door de kou en sneeuw. Overdag kwam het kwik niet ver boven nul en in de nacht tikten het de min 4 gemakkelijk aan. Een aantal van de aanwezigen sliepen ook gewoon lekker in de tenten (waaronder ik) en sommige zochten de warmte op van het landhuis of reden heen en weer.

Op zaterdagavond is er nog een besloten ceremonie gehouden, door Othelia Bloodaxe, om de Midwinter te eren en de terugkeer van het licht in te luiden. Het wiel is weer in beweging!

Bloodaxe kamp op de Yule fair

Viking ambachtslieden

Ulfar op de Yule fairZoals eerde aangegeven was de insteek dat we ambachten gingen uitbeelden. Vele Vikingen hadden handwerkspullen mee om hout of leer te bewerken. Door de kou is daar weinig van terecht gekomen. Ik heb een verwoede poging gedaan om de malienkraag aan mijn helm af te maken. Na een kwartier zijn je vingers zo koud dat je het gereedschap niet meer kan vasthouden en weinig to geen kracht kan zetten…dat hebben we dus maar snel opgegeven. Wat hebben we dan wel uitgebeeld? De gezelligheid van een winterkamp, in groepjes warm worden bij een van de vuurschalen.

Bloodaxe sibbe

Sinds kort is Vandrarna een samenwerking aangegaan met de Bloodaxe Sibbe. Het grote doel wat we nastreven met de Bloodaxe Sibbe is de verbroedering/verzustering van de re-enactment. Elkaar helpen iets moois en groots te bouwen en te continueren.

Door de kou hebben we alle leden (die aanwezig waren) goed leren kennen. Je zit met een groepje dichtbij het vuur en praat en grapt over veel uiteenlopende zaken. Als de avond dan valt en de drank wordt aangebroken is de kou de motivator om gezellig met z’n allen om een groot vuur te zitten en verhalen te delen. Delen en helpen gaat dan bijna vanzelf. De kou draagt bij aan de verbroedering!

Vechten als een Viking

Als je dan toch met een groep Vikingen bij elkaar bent is het bijna onmogelijk om niet te gaan vechten. Er zijn altijd wel een paar krijgers aanwezig en een goede Viking gaat niet zonder zijn wapens van huis…zelfs niet naar een Yule fair ;-).

Vechten in de kou en op een besneeuwde ondergrond is even wat anders, je kan geen grote snelle stappen maken want je glijd gewoon uit. Kleine stapjes goed letten op waar en hoe je je voeten plaatst. Het is altijd leuk om tegen mensen te vechten met een andere stijl en met andere wapens dan je gewend bent. Tijdens dit weekend waren er ook een aantal mensen aanwezig met ridder wapens. Het is een complete andere uitdaging om tegen iemand te sparren met een 1,5 meter lang tweehandig zwaard…maar als je het dan als een speer benaderd en de “speer-hunt-techniek” toepast is ook dat niet zo anders en zie je weer mogelijkheden.

Leuke gevechten en weer veel geleerd!

Dit was dan ook het laatste evenement van 2018 en van Vandrarna zoals we de afgelopen jaren hebben uitgebeeld. Op naar 2019! Cheers, Ulfar (Theo)