Vandrarna op Doornenburg Viking Markt 2018

Bouwtekeningen Viking A-frame tent

Het is alweer een paar jaar geleden dat wij onze eerst A-frame tent bouwden. Omdat het ons leuk leek om de bezoekers van Viking evenementen een goed beeld van de inrichting te kunnen geven, besloten wij om een iets andere tent te bouwen dan wat je standaard ziet.

De Vandrarna A-frame tent

Onze A-frame is gebaseerd op een marktkraam A-frame. Zo konden we alles goed tentoonstellen aan het publiek, droog slapen en comfortabel zitten. Als het echt slecht weer zou worden konden we de luifel dicht klappen en was het een standaard A-tent. Het dichtklappen hebben we nooit gedaan, gewoon een kant laten zakken en het water loopt er af en we hebben lekker de ruimte tijdens slecht weer.

Voor het doek hebben wij gekozen om een standaard luifel te gebruiken. Deze zijn te koop bij verschillende historische webshops. Voor onze tent is een stuk canvas (waterdicht en vonk werend) van 4 x 6 meter nodig. Het doek moet voldoende lussen hebben om het met touwen aan het tent frame vast te kunnen maken. Het doek komt om de onderste gording balk heen (als een lus) en dan over de nok gording en door naar de voorstel luifel gording waar een lus gevormd wordt. Het doek wordt gespannen door touwen kruislings van de linker boven lus naar de rechter onder lus te trekken. Over de nok gording heen.

Stukje tent geschiedenis

Als je rondkijkt op Viking evenementen zie je eigenlijk twee soorten tenten; 1 de A-frame en 2 de Saxon tent. Voor beiden tenten geld dat er geen archeologisch bewijs gevonden is dat de tenten ook op het land werden toegepast.

De A-tent

De A-frame tenten zijn gebaseerd op de vondsten die zijn gedaan in twee bootgraven in Noorwegen. Te weten het Osenberg grafschip (840 AD) en het Gokstad schip (900 AD). Op beide schepen zijn de tenten gevonden en deze waren “opgezet” op het schip. Helaas zijn er tot op de dag van vandaag geen tenten gevonden op het land.

Wel wordt er in de IJslandse saga’s genoemd dat er tijdens de Thing (samenkomst om recht te spreken etc.) een kampement was en waar gebruik werd gemaakt van tijdelijke tent overkappingen. In Egil’s Saga wordt er gesproken over “Tjalda” wat ook weer wordt gebruikt in de context van tuigage luifels op schepen. De luifel op het Gokstad schip kan dus ook heel goed dienst gedaan hebben als een overkapping van een tijdelijk onderkomen.

Wil je meer weten over de A-frame tenten en hun ontwerpen, kijk dan eens op de site van het Foteviken museum in Zweden. Op de website van Hurstwic vind je ook een schat aan informatie over de Vikingen en tenten.

De Saxon tent

De Saxon tent ook wel Saxon Geteld genoemd is gebaseerd op beschrijving uit vroegmiddeleeuwse geschriften. Een van de belangrijkste bronnen is de Utrecht Psalter, een 9e eeuws Frankisch manuscript waar meerder kleine tenten te zien zijn. In een later manuscript (11e eeuw), genaamd Harley Psalter (gebaseerd op de Utrecht Psalter) toont een iets grotere versie van hetzelfde ontwerp.

Zelf doen

Vind je het leuk om onze tent na te maken? Dat kan en dat vinden we leuk! Hieronder vind je de bouwtekeningen van onze tent.

Het merkenboek zijn alle onderdelen die je nodig hebt voor de tent stuk voor stuk uitgetekend. Je weet dan de exacte lengte van de plank en waar de gaten moeten komen. Dus aftekenen en zagen en boren maar :-).

Overzicht tent constructie is de bouwtekening, hoe moet je alle losse onderdelen in elkaar zetten tot een A-frame tent. Enig technisch inzicht en de mogelijkheid om tekeningen te lezen is wel handig.

Bouwtekening Viking A-frame tent
Overzicht Tent Constructie

Op de site van Ydalir Vikings zijn ook patronen en beschrijvingen te vinden over de Saxon Geteld tenten. Bekijk hier de patronen.
Veel bouw plezier en straks genieten van je eigen gebouwde A-frame of Saxon Viking tent.

Vandrarna A-frame tent op Yule fair
Onze tweede “gesloten” A-frame tent

We zouden het leuk vinden als je een reactie achterlaat en/of foto’s van je eigen bouwwerk met ons deelt.

3 gedachten over “Bouwtekeningen Viking A-frame tent”

 1. Mooie informatie met plezier gelezen. Ik wil graag een saxon maken. Sterker nog ik ben al begonnen met het zoeken naar hout. In het punt wil ik graag een natuurlijke tak van rondhout wil deze ontschorsen en 2 draken koppen erop maken. Wat mij niet geheel duidelijk is wat voor tentdoek jullie gebruiken. Is dit kant en klaar?. Ik hoop dat ik daar antwoord op krijg. Ik wil met deze tent op vakantie.
  Hartelijke groeten Marcel.

  1. Beste Marcel, bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat je het stuk met plezier hebt gelezen. Voor onze A-frame tent hebben we een kant en klare luifel van 4 bij 6 meter gekocht en deze met touwen op ons frame vast gemaakt. Als je doek wilt hebben voor een saxon denk ik dat je dan het beste opzoek kan naar TenCate tent doek, dat is goed spul. Nadeel is wel als je het zelf gaat maken dat je een zware naaimachine nodig hebt om alles aan elkaar te stikken en het patroon is ook lastige om zelf te maken. Maar het is zeker goed te doen. Je kan ook kijken voor een standaard saxon tent en deze voorzien van je eigen stokken.
   Ik hoop zo voldoende antwoord te hebben gegeven op je vraag en wens je veel plezier met het maken van je tent!

   Groeten, Ulfar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *