Rawhide detail van de extra strip bij de naden

Rawhide Viking-schildrand

Rawhide, wat is het en wat doe je ermee?

Rawhide is ongelooide huid. Het is dus niet bewerkt (gelooid) huid van een dier (meestal runderhuid). Het is de onderste laag van de huid, waar mee deze aan het beestje vast zat. De eigenschappen van Rawhide maken het uitermate geschikt als Viking-schildrand.

De voornaamste eigenschappen van Rawhide zijn:

  1. Het wordt heel hard als het droog is
  2. Door te wellen in water weer soepel en bewerkbaar kunt maken.

Deze eigenschappen zorgen er voor dat je het materiaal niet overal voor kunt gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet geschikt om kleding of schoenen van te maken.

Waar je Rawhide wel heel goed voor kunt gebruiken is in de schildrand van je Vikingschild. Door het toevoegen van een Rawhide rand maak je het schild beter bestand tegen splijten en creƫer je een extra laag die de planken bij elkaar houd. De Rawhide rand voorkomt niet dat een zwaard of bijl door de rand heen het hout raakt maar het houd het schild bij elkaar zodat er na een hevige strijd en een gehavend schild nog steeds mee gevochten kan worden.

Vandrarna face off Jorg vs Ulfar by BlackbeachStudios

Waar koop ik Rawhide?

Je kunt Rawide kopen bij verschillende re-enactment winkels. Je heb dan een mooie band op een goede breedte, maar het is dan wel relatief duur (je betaald per meter…)

Een alternatief is een hondenkluif kopen bij een dieren speciaalzaak. Het is dan wel goed om een zo groot mogelijke kluif uit te zoeken omdat je wel voldoende lengte nodig hebt om de volledige omtrek van je schild van Rawhide te voorzien.
Bereken de omtrek van je schild (= diameter x 3,14 (Pi)) om een inschatting van de benodigde kluif te maken.

Hoe bewerk ik Rawhide?

Leg de Rawhide (of hondenkluif) in bak met water en zorg ervoor dat het volledig onder water zit. Doe dit een dag voordat je met de Rawhide aan de gang wilt gaan. Let op laat het spul niet te lang in een bak met water staan want dan wordt het ranzig.

Haal nu de Rawhide uit het water en rol het uit in lappen. trek de Rawhide vervolgens over een rand van een plank (of tafel) om het zo vlak en recht mogelijk te maken. Bijkomend voordeel is dat je zo ook meteen losse stukjes van de huid afhaalt.
Laat het geheel een beetje uitlekken en opdrogen voordat je het als schild rand gaat toepassen. Je kunt nu wel eerst stroken gaan knippen op de gewenste breedte. Het knippen kan je gewoon met een oude (wel scherpe) huis tuin en keuken schaar doen.

De Rawhide schildrand

Pak een strook Rawhide en vouw het om de rand van je schild, zet het vast met klemmen (bv. lijmklemmen, dek de klemmen af daar waar ze op je materiaal komen, zo voorkom je dat er een afdruk van de klemvoet ontstaat) en laat het geheel goed drogen. Als de Rawhide schild rand redelijk droog is (hij blijft zitten en vouwt niet meer terug) kan je de volgende strook om de schildrand heen vouwen. Herhaal deze stappen tot je alle stroken op je schildrand hebt zitten en het een aangesloten geheel is geworden.

Rawhide detail van de extra strip bij de naden

LET OP!! Spijker je Rawhide Viking-schildrand niet vast aan je schild tot het volledig uitgehard is (dit kan wel een paar dagen duren!). De Rawhide krimpt namelijk behoorlijk en anders trekt de rand je schild helemaal krom (helaas spreek ik uit ervaring ;-).

Is alles droog en uitgehard kan je de Rawhide rand op een aantal punten vast spijkeren en je kunt er ook voor kiezen om nog extra strookjes over de naden heen te vouwen. Dit geeft het schild wel een mooie extra robuuste uitstraling. Wil je de rand helemaal goed vast zetten boor dan gaatjes rond om de rand op een vaste afstand. Vervolgens stik je het vast met een pees of een stevig garen. Het nadeel van de nagels kan zijn dat ze los komen te zitten en scherpe uitsteeksels vormen. Dit is niet wenselijk als je het schild gaat gebruiken in re-enactment gevechten of tijdens trainingen

Voorbeeld van een schild met rawhide-schildrand

TIP! Wel de Rawhide in regenwater en in een emmer of ton waar wat zand en/of bladeren in zitten. Door het gebruik van “vies” water krijgt de Rawhide een mooi “gebruikt” effect en ziet het er direct beter uit op je schild.

Wil je meer weten over het maken van je eigen schild? Lees dan zeker even dit artikel hoe je in 5 stappen je eigen Viking schild maakt. Heb je vragen of opmerkingen over het verwerken van Rawhide of over het maken van een Viking schild, neem dan zeker even contact met ons op. Wij horen graag van je.

3 gedachten over “Rawhide Viking-schildrand”

  1. Er is laatst ondekt dat rawhide niet alleen voor schild randen werd gebruikt, maar ook voor het hele schild, aan beide kanten.

    Dit stond de vikingen toe om de houten schilden dunner dan een halve centimeter te maken.

    Het resulterende schild, is net zo sterk en flexibel als een modern plexiglas schild van de Mobiele Eenheid.

    Hier is een filmpje over iemand die een reconstructie heeft gemaakt en getest. https://www.youtube.com/watch?v=C54OIRhyEhI

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *