Lepel snijden - resultaat

In 10 stappen een houten lepel snijden

Wil je zelf een houten lepel snijden? In dit artikel over in 10 stappen een houten lepel snijden leer jij hoe je zelf aan de gang kan met lepel snijden. Het is niet moeilijk met het juiste gereedschap en materiaal is het zo gedaan. Doorloop nu de 10 stappen en je hebt je eerste eigen gesneden lepel in handen. Of je nu aan re-enactment doet of je wilt gewoon lekker creatief bezig zijn, deze how-to helpt je bij de eerste stappen op het gebied van houtsnijwerk.

Het is ontspannend en geeft voldoening als je het eindproduct in handen hebt. Het leukste hier aan is dat je van niets, iets gaat maken, geweldig om te doen! Veel plezier met lezen en snijden!

Materiaal en gereedschap:

  • Berk (witte barst) stam/tak met een diameter van ongeveer 5 a 6 cm*
  • Kleine handbijl (of Sax)
  • Houtzaag
  • Houtsnijmes recht
  • Houtsnijmes gebogen
  • Schuurpapier
  • Potlood of pen
  • Lijnzaadolie

* Berk is zeer geschikt omdat het geen geur of smaak afgeeft en het is zeer prettig te bewerken als het vers is. Zoek naar gesnoeide takken en stammen van berkenbomen of koop een stam (Tuincentra) maar ga niet zelf in het bos lopen snoeien!

De houtsnij messen zijn een stukje gespecialiseerd gereedschap en te koop bij de betere gereedschapswinkels. Bezuinig hier niet op! Want goed gereedschap is het halve werk. Ik maak gebruik van de houtsnijmessen van Mora. Mora is een Zweeds merk en staat voor kwaliteit.

In 10 stappen een houten lepel snijden

Nu is het zo ver je gaat zelf aan de slag met het snijden van je eerste houten lepel. De gereedschappen heb je verzameld en nu is het tijd om te beginnen. Zorg er voor dat je de ruwe vorm overdag klaar hebt, dan kan je ’s avonds bij een vuurtje lekker gaan snijden zonder dat je veel lawaai hoeft te maken. Snijden bij het vuur is een zeer relaxte bezigheid en ja kan er helemaal in op gaan. Let er in het begin op dat je niet te lang doorgaat omdat je dan een blaar kan oplopen.

Stap 1: Zagen

Stap 1 van de in 10 stappen je eigen houten lepel snijden tutorial is het zagen van een geschikte stam. Zaag je stam/tak op de gewenste lengte. Een mooie lengte is iets tussen de 15 en 20 cm.

Gereedschap: Houtzaag

Houtzaag handig inklap model van de Gamma

Stap 2: Splijten

Splijt de op lengte gezaagde stam/tak door de midden met de handbijl. Probeer de stam/tak zo goed mogelijk in twee ongeveer gelijke delen te splijten.

Als je nog niet zo bedreven bent met de bijl om met een slag de stam/tak in gelijke delen te splitsen zet dan de bijl in het midden van de stam/tak en sla met een stuk hout op de achterkant van de bijl. Zo kan je gecontroleerd de stam splijten.

Als je aan re-enactment doet en je hebt toevallig een Viking sax in je bezit, kan je de deze ook goed gebruiken om de stam/tak te splijten. Dit doe je dan op dezelfde manier als  slaan op de bijl.

De gespleten delen noemen we vanaf nu de “basis”. De basis

Gereedschap: handbijl of Sax

In 10 stappen een houten lepel snijden - steel splijten met bijl en blok

Stap 3: Aftekenen

Teken nu de gewenste lepelvorm op de basis. Gebruik potlood of een pen, iets wat goed zichtbaar is. Het geeft niet dat het inkt is want tijdens het snijden en de afwerking halen we de lijntjes weer weg.

Gereedschap: Potlood, pen of stift

Stap 4: Inzagen

Maak nu twee zaagsneden aan beide kanten van de lepelkop evenwijdig aan de onderkant van de lepelkop. Blijf een aantal millimeter van de afgetekende steel vandaan. Je kan beter te veel materiaal overhouden.

Gereedschap: Houtzaag

lepel snijden inzagen tot steel
Houten lepel snijden – inzagen

Stap 5: Splijten van de steel

Na het inzagen kan de steel uit gespleten worden. Zet de bijl (of sax) op de basis een aantal millimeter naast de afgetekende steel. Tik nu rustig en beheerst met een stuk hout op de bijl om zo de basis te splijten tot aan de in-zaging.

Gereedschap: handbijl of Sax

Lepel snijden - Steel splijten met bijl en blok

Stap 6: Ruwe vorm

Deze stap kan je overslaan (zeker als dit je eerste poging is), maar als je het goed aanpakt kan het veel tijd schelen met afwerken. Nu is het zaak dat je met de bijl (of Sax voor de Vikingen onder ons) de ruwe vorm uithakt. Hoe nauwkeuriger je dit doet hoe beter het voor de volgende stap is. Let wel op je kunt heel makkelijk je werkstuk kapot slaan op deze manier. Je hebt nu de ruwe vorm in handen. Nog 4 stappen in 10 stappen een houten lepel snijden proces. Nu begint het echte snijwerk.

Gereedschap: handbijl of Sax

Lepel snijden - ruwe vorm

Stap 7: Uithollen

Nu we de ruwe vorm hebben kunnen we het lepel deel gaan uithollen. Bij het uithollen is het belangrijk dat je kleine beetjes per keer wegsnijd als je teveel in een keer wilt wegsnijden heb je kans dat het hout scheurt of dat je meer weghaalt dan je bedoeling was. Maak een draaiende snijden beweging met het mes. Let op snij altijd van je vingers af!!!

Gereedschap: houtsnijmes gebogen

Lepel snijden - uithollen

Stap 8: Vorm snijden

Dit is de stap waar we van de ruwe vorm de uiteindelijke lepel gaan uit snijden. Ook hier geld snij kleine stukjes weg en niet in een keer te grote stukken. Het gaat hier ook om een stukje ervaring en behendigheid, op een gegeven moment weet je wanneer je meer weg kunt snijden in een keer.

Als je bij het gedetailleerde werk komt is het ook handig om met je duim tegen de botte kant van het houtsnijmes te duwen om kleine secure sneden te maken. Je ben dan meer aan het schaven met je mes.

Blijf snijden tot je de gewenste dikte en vorm van je lepel hebt gemaakt. Let ook hier weer heel voorzichtig te werk gaat. Zorg dat jij in controle blijft van het snijwerk dus niet te diep snijden en niet te grote stukken en weinig druk uitoefenen.

Gereedschap: houtsnijmes recht

Lepel snijden - vorm snijden

Stap 9: schuren

We zijn er bijna de lepel is bijna klaar voor gebruik. Het is nu zaak dat we de lepel glad schuren. Met glad bedoel ik ook glad, schuur tot de lepel glad en egaal is. Dit is belangrijk omdat je niet wil dat er bij gebruik etensresten in kiertjes of oneffenheden blijven zitten. Dus hoe gladder hoe beter!

Ga lekker bij een vuurtje in de tuin zitten met je favoriete drankje en schuur, schuur, schuur. Zet de lepel ook af en toe even aan je mond om te kijken hoe het voelt.

Gereedschap: schuurpapier

Lepel snijden - bijna klaar...

Stap 10: conserveren (oliën)

De laatste stap en dan is onze lepel klaar. Neem een stukje keukenrol (of een lapje stof) en doe hier een beetje lijnzaadolie (olijfolie kan ook)** op en wrijf nu voorzichtig over de lepel. Wacht een kwartiertje en herhaal het proces. Doe dit een aantal keer zodat je meerdere lagen olie laat intrekken. Je kunt dit ook weer toepassen als je de lepel een tijdje hebt gebruikt, zo verleng je de levensduur van je snijwerk.

Gereedschap: lijnzaadolie
** Gebruik alleen plantaardige olie en geen dierlijke olie! Deze wordt ranzig en dat wil je niet als je de lepel gaat gebruiken.

In 10 steppen een houten Lepel snijden het resultaat.

Wil je meer weten over in 10 stappen een houten lepel snijden, neem dan gerust contact op. Als we je kunnen helpen doen we dat graag. Jorg van Vandrarna is een zeer bekwaam houtbewerker en kan de mooiste dingen maken. Van lepels en kisten tot hele bedden en andere meubels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *