Overnachten in de buitenlucht bij -4 C°

De Vikingen hadden vroeg niet veel meer dan dierenhuiden, vachten, leer en dekens van wol om de kou buiten te houden. Nu is het voor ons een leuke uitdaging om met alleen deze materialen te overnachten in de buitenlucht, voor de Vikingen was het pure noodzaak.

Winter in Nederland

Nu het eindelijk weer een beetje winter is in Nederland de spullen gepakt en de uitdaging aangegaan. Gewoon in de achtertuin onder een afdakje op een bankje. Vrijdag 20 op zaterdag 21 januari mooie heldere nacht -4 C° op de thermometer.

De opzet voor de overnachting

Om de vrieskou tegen te gaan heb ik eerst een koeienhuid op het bankje gelegd. De koeienhuid heb ik aan een kant tegen de wand op laten lopen, zodat je het “opkruipen” van de kou mooi tegenhoudt. Als tweede laag een schapenvacht en een hertenvacht. Voor extra isolatie en een “zachte” laag. Een grote wollen deken is de laatste top laag waar je lekker onder kunt kruipen.

Wat trek je aan om te overnachten?

Ook hier is de insteek weer gebruik te maken van de materialen waar de Vikingen beschikking over hadden. Dan hebben we het over wol, linnen en leer. Helaas heb ik nog geen wollen broek en moest het doen met een linnen, ik heb dan ook voor deze keer gebruik gemaakt van een “moderne” thermo broek. Verder een linnen tuniek met een daar overheen een tweede tuniek. Gevolgd door een wollen tuniek (zonder mouwen). Een met linnen gevoerde linnen kap, die je lekker over je schouders en hoofd trekt om warm te blijven. Als laatste laag een cape van een wollen deken. Mijn schoenen zijn eenvoudige leren replica viking schoen. De schoenen heb ik, gevuld met schapen wol voor extra isolatie. Een muts van schapenvacht is lekker om tijdens de avond te dragen voor je gaat slapen.

De kap is ook erg lekker om gedurende de nacht over je gezicht te kunnen trekken zodat je gezicht niet direct met de vrieskou in aanraking komt.

Hoe overnacht je dan in de buitenlucht bij -4 C°

Maak een vuurtje! Vuur is belangrijk het geeft warmte en een behagelijk gevoel. Een handig vuur is een omgekeerd vuur (up side down). Leg een aantal dikke blokken hout op een rijtje, dwars op de eerste rij leg je een tweede rij dikke stammen. Dwars op de tweede rij leg je weer een rij balken en zo stapel je door. Boven op maak je piramide van dunne takjes en houtjes en je tondel. Een ondersteboven vuurtje kan makkelijk een aantal uur meegaan en je hoeft het niet te voeden met extra hout het houd zichzelf in stand.

Dan nu het slapen. Als je gaat slapen wikkel je jezelf in je wollen cape en ga op de schapenvacht liggen.Trek de wolle deken (de losse) over je heen. De kap trek je over je hoofd, zo ver als je comfortabel vind. Het handige van de kap is ook dat je de rook van het vuur buiten kunt houden.

Op deze manier heb ik heel comfortabel en warm geslapen. Gebruik maken van de materialen en middelen die men vroeger in de Middeleeuwen ook moest gebruiken. Hoe goed de moderne kunstmatige materialen ook zijn er gaat niets boven echt leer en 100% schapenwol.

Stel je zelf ook voor deze leuke uitdaging, ook al heb je niet de viking materialen. Een nachtje buiten slapen in je achtertuin kan heel bevredigend zijn. Mocht je het gaan proberen laat weten hoe het was!

1 gedachte over “Overnachten in de buitenlucht bij -4 C°”

  1. Pingback: Yule Fair Babberich – Vandrarna

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *