Viking voor de klas het vragenvuur

Viking voor de klas

In 2019 stonden we ook al een keer als Viking voor de klas bij de Baskuul in Lutjebroek. Nu hadden wij weer het genoegen om voor de klas te staan. Op woensdag ochtend 18 januari 2023 was het zo ver. Om 10 uur meerden wij aan bij de Baskuul. Na het grootte succes van de vorige keer wilde de Baskuul de nieuwe lichting bovenbouw leerlingen graag dezelfde ervaring laten beleven. Wij waren aanwezig als opening van het thema over de Vikingen. Bij de Baskuul werken ze met de methode van de Davinci Academy. Bij deze methode staat de ervaring en de beleving voor de kinderen centraal.

Viking voor de klas attributen detail

Geschiedenis uitbeelden

Vandrarna Vikinga is een kleine groep mensen die aan re-enactment doen. Re-enactment is het op een zo historische correcte mogelijke manier geschiedenis uitbeelden. Dit doen we bij Vandrarna op verschillende manieren. Wij beelden rondtrekkende krijgers en handelaren uit. Om een goed en kloppend beeld neer te zetten doen wij heel veel onderzoek naar hoe het leven er in de vroege middeleeuwen uit zag. We lezen boeken, publicaties, praten met specialisten en andere re-enactors. Zo zetten wij met Viking voor de klas een ware geschiedenis beleving neer voor de kinderen.

Viking voor de klas is geschiedenis beleven

Zoals gezegd kwamen wij op 18 januari om 10:00 uur aan bij de Baskuul in Lutjebroek. De ontvangst op het schoolplein is al een geweldige ervaring voor ons als Vikingen maar helemaal voor de kinderen. De kinderen roepen wouw, hallo, zijn jullie echte Vikingen enz enz.. Sommige kinderen vinden het ook wel een beetje spannend en gaan met een grote boog om je heen. De oudere en wat stoerdere kinderen komen een praatje maken. Bij Viking voor de klas zijn wij niet twee mannen verkleed als Vikingen, nee wij doen ons voor als echte Vikingen en blijven in onze rol. Zo begint de beleving al bij aankomst.

Attributen uit de Vikingtijd

We kregen een mooie plek aangewezen in de aula waar we onze spullen konden neerzetten. Op het podium hebben we al onze attributen uit de Vikingtijd uitgestald. Van harnas tot houtsnijwerk en muntenslag. Over de jaren hebben we heel wat spullen verzameld en het is zo leuk om dat te delen met kinderen. Geen stoffige geschiedenisles maar Jorg en Ulfar voor de klas. Bij ons vorige bezoek waren we aangekleed als krijgers en deze keer waren we op ons paasbest. Rijke handelaren die de kinderen meenamen op rijs naar Constantinopel. Doormiddel van een wereldkaart laten we zien waar de Vikingen allemaal naartoe gereisd zijn.

Vragen vuur

Hoe wij de indeling van de geschiedeniservaring doen is als volgt. Als iedereen klaar is en alle spullen uitgestald zijn nemen de kinderen plaats en gaan wij beginnen met ons verhaal. Wie zijn Jorg en Ulfar nou eigenlijk. Wij vertellen dat wij ongeveer 1000 jaar geleden leefden in Zweden en vandaaruit de wereld over getrokken zijn. Dat doen we aan de hand van de attributen (Wereldkaart, vikingboot, de wapens en onze kleding). Dan is het aan de kinderen, vragen stellen! De meest uiteenlopende vragen komen langs; over hoe we woonden, of we ook mensen vermoorde, waar zijn de hoorns van de helm, waarom we dorpen in de brand staken en nog veel meer. Dit is een leuke en interactieve manier om het verhaal van Vandrarna uit te leggen. De kinderen hebben zelf al zoveel vragen en dan is het leuk om ze zelf aan het woord te laten. Zo lopen we via de vragen door de hele Viking periode heen.

Viking voor de klas het vragenvuur

Ervaren is voelen en zelf doen

Dan is het tijd om het nog meer te ervaren en de kinderen mogen zelf voelen aan de materialen en, als ze willen, mogen ze een replica Viking helm op. Want je kan het wel allemaal vertellen maar ervaren is toch ook voelen en zelf doen, dit maakt Viking voor de klas zo leuk en bijzonder. Wat ook heel leuk is, de kinderen mogen een Viking zwaard vasthouden of voelen hoe zwaar de bijl is en is een harnas echt zo zwaar?. Sommige kinderen willen ook even een muts proberen of een tuniek passen. We hadden ook een blad met runenschrift mee en een zakje runenstenen. Het runenschrift is de alfabet van de Vikingen. De kinderen mochten een rune trekken en dan kijken wat het betekende.

Viking Vechten

Nieuw deze keer bij Viking voor de klas was het Viking vechten. De kinderen gingen onder leiding van Ulfar en Jorg aan de slag met zwaard en schild. Na een korte introductie en veiligheidsinstructie gingen de kinderen helemaal los. Vandrarna Vikinga is onderdeel van Vechten als een Viking (VaeV), een sport club uit Alkmaar, die Viking vechten voor jeugd aanbied. Met foam zwaarden en schilden hebben de kinderen even kennisgemaakt met het Viking Vechten. In groepjes van twaalf zijn de kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 om de beurt de uitdaging aangegaan.

Jorg tijdens het Viking vechten goed opletten of het goed gaat

Wat vond de Baskuul van Viking voor de Klas

Wij kunnen het natuurlijk allemaal zelf heel mooi vertellen maar het is nog mooier als we het horen van een leerkracht van de Baskuul zelf. Frank Bosman is leerkracht van de bovenbouw aan de Baskuul en schreef dit leuke stukje:

5/5
Vikingen op de Baskuul! Op woensdag 18 januari was het dan zover: De Noormannen kwamen naar Lutjebroek. Gewapend met echte schilden, zwaarden en speren gaven twee fantastische Vikingen in de aula van de Baskuul een presentatie over het leven van de Vikingen.  De kinderen van de bovenbouw keken ademloos toe en waren vol met vragen. Na een dik half uur gepraat te hebben en allerlei vragen te hebben beantwoord, gaven de Vikingen de kinderen de kans om alle mooie spullen te bekijken. En wat een spullen hadden ze meegenomen! De kinderen wilden de helmen op en de speren vasthouden en dat mocht. Later op de ochtend werden alle groepen in de gelegenheid gesteld om als een echte Viking te vechten. Onder leiding van onze gasten kregen de kinderen een schild en een zwaard (heel veilig natuurlijk!) en mochten 10 minuten met elkaar vechten.  Het enthousiasme droop er bij de kinderen vanaf en dus was het ook niet opmerkelijk dat veel kinderen deze opening van het thema van DaVinci omschreven als “vet cool”.  De Baskuul heeft de invasie van de Vikingen overleefd en geleerd dat dit volk meer deed dan alleen maar plunderen en stelen. De komende weken zullen we nog verder werken aan het thema en nog veel meer leren over dit mooie volk.

Vet Cool die Vikingen voor de klas!

Dat is toch wel heel erg leuk om te horen dat het Vet Cool was die Vikingen voor de klas. Wij hebben er ook weer van genoten en doen dit graag vaker en voor andere scholen. Mocht er interesse zijn in een stel Vikingen voor de Klas en een potje Viking Vechten neem dan zeker contact op voor meer informatie. Je kan een mailtje sturen of het onderstaande formulier invullen, hoe dan ook we horen graag van je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *