Vandrarna voor de klas in Lutjebroek

In oktober 2019 hebben wij weer de mogelijkheid gekregen om, voor een grote groep basisschool leerlingen, te vertellen over de Vikingen. Vandrarna voor de klas. Dit keer waren we uitgenodigd door de Baskuul in Lutjebroek. Om de introductie van het Viking thema voor de bovenbouw te verzorgen.

Bent u een echte Viking?

Na binnenkomst en kennismaking met de leerkrachten konden we onze spullen klaarzetten in de aula. Alleen het klaarzetten was al een feestje voor ons en voor de kinderen. “Bent u een echte Viking?” “Mag ik een high five?” waren een paar kreten die de kinderen gaven. Super leuk om de verschillende blikken te zien. Grote ogen bij de kleinste en soms even een schrik als ze je voor de eerste keer zien tot hoofden omdraaien om nog een keer goed te kijken.

André aan het woord

Van Byzantijnse krijgers tot leerbewerken

Deze ochtend waren we met z’n 3e. Andre Grootendorst, Jorg Lapperre en Theo Prins. Daarnaast hadden we een scala aan spullen bij ons. Veel wapens en ambachtsgereedschap. De kinderen waren erg onder de indruk van de wapens, harnassen en schilden. Als Vandrarna beelden we Byzantijnse krijgers uit die na de keizer te hebben gediend de persoonlijke lijfwacht vertegenwoordigen voor Bodulfer Bloodaxe (Andre) de Earl van de Blooadaxes Sibbe. In deze laatste hoedanigheid waren wij dan ook aanwezig. Volledig uitgedost in malien, lamalar en helm.

Vandrarna Byzantijnse krijgers

Na een korte introductie over wat we uitbeelden zijn we begonnen met de uitleg over de Vikingen. De Vikingen waren niet alleen maar vechtersbazen maar ook goede handelaren en zeer bekwame zeevaarders. Daarnaast hebben we ook stil gestaan bij de verschillende ambachten, leerbewerken en houtsnijden. Dat de Vikingen alles zelf moesten maken hebben we goed duidelijk gemaakt.

Tijdens ons verhaal hebben de kinderen heel veel vragen kunnen stellen. Tijdens de uitleg zijn er ook een aantal voorbeelden rond gegaan zodat de kinderen niet alleen horen en zien maar ook voelen. Een complete beleving! Na afloop mochten de kinderen ook nog even een helm passen en voelen hoe zwaar een schild is of ook nog even proberen op de hoorn te blazen.

Jorg blaast op de hoorn

Vechten

Als afsluiting hebben Jorg en Theo nog een korte demonstratie gegeven over het vechten als een Viking. De kinderen van de bovenbouw gingen in de grote kring op het schoolplein staan en de show kon beginnen. Leuk om te vechten terwijl je aangemoedigd wordt door een grote groep kinderen. Toen de bijlkoppen van de stelen vlogen en Jorg de overhand had was de show over. De blikken van ouders die hun kinderen kwamen ophalen zijn iets wat je niet snel meer vergeet. Kortom een mooie ochtend en een geweldige introductie voor het Thema Vikingen van de Davinci academie.